Κατοικια στις Βεντουρες Αγκαιριας

We design - Φίλιππος Φωτιάδης

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2016 - 2017
Χρόνος Αποπεράτωσης
2019
Συνολική Επιφάνεια
8000m2
Επιφάνεια Οικοπέδου
400m2
Διεύθυνση Έργου
Βεντούρες, Πάρος

Περιγραφη

Στο επίπεδο οικόπεδο, με δυτικό προσανατολισμό και πανοραμική θέα στον κόλπο του Φάραγκα στην Πάρο, ζητούμενο ήταν να σχεδιαστεί μια εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια και, με εξωτερική πρόσβαση, τρία δωμάτια ξενώνων, δωμάτιο υπηρεσίας και μικρό γυμναστήριο. Οι κανονισμοί δόμησης υπαγόρευαν την διάσπαση του κτιριακού όγκου, καθώς και τη συμμόρφωση με την κυκλαδική αρχιτεκτονική όσον αφορά στα υλικά και στις διαστάσεις των ανοιγμάτων στην πρόσοψη.

Αρχική επιλογή ήταν η επιμήκης διάρθρωση του κτιριακού όγκου, ώστε να εξασφαλίζεται θέα από κάθε χώρο κύριας χρήσης: ένα μακρόστενο περίβλημα το οποίο διαπερνά ένας πέτρινος τοίχος, που δημιουργεί ζώνη βοηθητικών χρήσεων και ορίζει τη γραμμική κυκλοφορία. Οι χώροι διημέρευσης τοποθετήθηκαν στη μέση, τα υπνοδωμάτια στον νότιο τμήμα και οι ξενώνες προς το βορρά. Τα δωμάτια στη συνέχεια μετατοπίστηκαν ως προς την πέτρινη ραχοκοκαλιά, ώστε να ορίσουν υπαίθριους χώρους. Ως αποτέλεσμα, σκεπασμένοι εξωτερικοί χώροι ανάπαυσης και φαγητού αναπτύσσονται μπροστά, προς την πισινά και τη θάλασσα, ενώ βοηθητικοί χώροι και προστατευμένες αυλές βρίσκονται πίσω.

Ο περιβάλλον χώρος φυτεύτηκε με τοπική χλωρίδα, από θάμνους και βότανα έως ελαιώνες και ροδιές, αντίθεση στη μονοχρωματική παλέτα του κτιρίου. Ένας περιμετρικός λόφος στα όρια του οικοπέδου κρύβει το δρόμο χαμηλής κυκλοφορίας και συνδέει οπτικά τον κήπο με τη θάλασσα στο βάθος.

Συντελεστες

Υπεύθυνος μελέτης
Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Αρχιτεκτονική τοπίου
Επίπλωση και εξοπλισμός
Μελέτη φωτισμού
Φωτογραφία
Τρισδιάστατες απεικονίσεις
Επόμενο Έργο
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο.