‘Inside out’ - Επαναχρηση πετρινης κατοικιας

MAS architects - Παναγιώτης Μαλεφάκης, Δήμητρα Σταματίου

Πληροφορίες

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος Μελέτης
2014
Συνολική Επιφάνεια
1000m2
Επιφάνεια Οικοπέδου
200m2
Διεύθυνση Έργου
Δροσιά, Χαλκίδα

Περιγραφη

Ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν η επανάχρηση υφιστάμενης πέτρινης αγροικίας στον οικισμό Δροσιά της Χαλκίδας. Το κτήριο αναπτύσσεται εγκάρσια στο επίμηκες οικόπεδο, αφήνοντας πολύ μικρά περάσματα δίπλα στα πλευρικά του όρια.

Αντί προσθήκης στο παλιό γραμμικό κτίσμα, επιλέξαμε να διατηρήσουμε μόνο το περιτοίχισμά του και να δημιουργήσουμε ένα νέο κέλυφος, που το περιέχει. Ο ενδιάμεσος χώρος, που προκύπτει, είναι η νέα κατοικία, με το παλιό περιτοίχισμα να ορίζει πλέον μια εσωτερική αυλή.

Το νέο κτήριο απλώνεται σε όλο το πλάτος του οικοπέδου. Οι δύο είσοδοί του, στη βόρεια και τη νότια πλευρά αντίστοιχα, ορίζουν έναν κάθετο άξονα κίνησης, που διασχίζει τους κύριους χώρους και συνδέει το ένα τμήμα του οικοπέδου με το άλλο. Οι ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας μοιράζονται σε δύο πτέρυγες, το διαμέρισμα της ιδιοκτήτριας στη βόρεια πλευρά και έναν αυτόνομο ξενώνα στη νότια. Τα δύο διαμερίσματα έχουν άμεση πρόσβαση στην εσωτερική αυλή, που γίνεται πλέον ο ‘πυρήνας’ της κατοικίας. Σε αυτήν χωροθετείται και το σαλόνι, ο μό- νος χώρος που διατηρείται στο παλιό του ίχνος. Επικοινωνεί με την υπόλοιπη αυλή μέσω ενός γυάλινου πετάσματος και τη συμπληρώνει λειτουργικά, αποτελώντας το ημιυπαίθριο κομμάτι της.

Η παλιά λιθοδομή είναι πλέον εμφανής μόνο εσωτερικά, στην αυλή. Οι εξωτερικές όψεις και η μορφή του νέου κελύφους διατηρούνται λιτές και διαμορφώνονται μόνο από το γεωμετρικό μοτίβο της ηλιοπροστασίας των ανοιγμάτων.

Συντελεστες

Αρχιτέκτονες
Συνεργάτης αρχιτέκτων
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Με τη συνδρομή σας στις Εκδόσεις DOMa, είστε σταθερός αναγνώστης αρχιτεκτονικών περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.