Πυροσβεστικος σταθμος

Bel Architecten & Point Supreme Architects

Πληροφορίες

Κατηγορία
Διοίκηση
Χρόνος Μελέτης
2017 - 2019
Χρόνος Αποπεράτωσης
2019
Επιφάνεια Οικοπέδου
2250m2
Κόστος
2314254
Διεύθυνση Έργου
Leopoldsburg, Βέλγιο

Περιγραφη

Το έργο αφορά την υλοποίηση με χαμηλό κόστος – της τάξεως των €1.000,00 / m2 – ενός αειφορικού και ενεργειακά αυτάρκους κτηρίου για την πυροσβεστική υπηρεσία στο κέντρο της πόλης Leopoldsburg του Βελγίου.

Το σχήμα και η οργάνωση του κτηρίου είναι το αποτέλεσμα της άμεσης ανταπόκρισης στις αυστηρές προγραμματικές απαιτήσεις: μια σειρά από εισόδους στην μπροστινή πλευρά, μια καμπύλη πίσω πλευρά που επιτρέπει στα πυροσβεστικά οχήματα να ακολουθούν την πιο κλειστή στροφή επιστρέφοντας από μια κλήση.

Η συμπαγία του αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό τον μικρό προϋπολογισμό. Το μέγεθος και η θέση του επέτρεψαν τη σωτηρία δυο γέρικων διατηρητέων δένδρων στην μπροστινή πλευρά.

Ένας χώρος παραμονής δεκαέξι πυροσβεστικών οχημάτων τοποθετείται στο κέντρο του κτηρίου. Η διαμπερής οργάνωσή του διευκολύνει τις εσωτερικές συνδέσεις και τη γρήγορη έξοδο των οχημάτων. Βοηθητικοί χώροι, όπως αποδυτήρια, αποθήκες και χώροι συντήρησης και επισκευής, περιβάλλουν αυτήν τη διπλού ύψους αίθουσα ως ένα συμπαγές Γ. Διευκολύνονται οι μέγιστες οπτικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του προγράμματος προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν και να αυξηθεί η επικοινωνία, επομένως και η ταχύτητα της δράσης. Τα γραφεία που βρίσκονται στον πρώτο όροφο, κατά μήκος της βόρειας πλευράς, διαθέτουν εποπτεία όλων των σημείων κυκλοφορίας και πρόσβασης. Η αίθουσα ραδιοεπικοινωνιών, στρατηγικά τοποθετημένη στη βορειοδυτική γωνία, έχει πλήρη πανοραμική θέα τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών δραστηριοτήτων. Οι χώροι χαλάρωσης, όπως το γυμναστήριο, το κυλικείο και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βρίσκονται στην αντίρροπη ανατολική πλευρά, ώστε να απολαμβάνουν την ήρεμη θέα προς το ευρύ τοπίο ενός πρώην νοσοκομείου.

Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος. Έτσι, ελαχιστοποιείται ο χρόνος κατασκευής και το κόστος και παράλληλα εξασφαλίζεται υψηλή δομοστατική επίδοση. Η θερμού χρώματος έγχρωμη ανωδιωμένη όψη εντάσσει οπτικά το κτήριο στο περιβάλλον του, όπου κυριαρχούν τα τούβλινα κτήρια. Μια ποικιλία από μπλε και πράσινα χρώματα στο εσωτερικό συμπληρώνει το εξωτερικό και θυμίζει νερό. Σε όλους τους χώρους παρέχεται άφθονος φυσικός φωτισμός μέσω φεγγιτών και διαφάνειας στις πόρτες. Το κτήριο είναι εξοπλισμένο με βιώσιμες τεχνολογίες θέρ- μανσης, αερισμού και ψύξης, φωτοβολταϊκά στοιχεία στην οροφή και ανάκτηση βρόχινου νερού για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Συντελεστες

Στατική μελέτη
Κατασκευή
Αρχιτεκτονική τοπίου
Ηλεκτρολογική μελέτη
Σύμβουλος στατικών
Επίβλεψη
Εσωτερική διακόσμηση
Ενεργειακή μελέτη
Ακουστική μελέτη
Φωτογραφία
Τρισδιάστατες απεικονίσεις
Ιδιοκτήτης
Αγωνοθέτης
Επόμενο Έργο
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο.