Πολιτιστικο κεντρο στο Bamiyan του Αφγανισταν

Φώτης Ζαπαντιώτης, Κάρολος Μιχαηλίδης, Στάθης Παπαναγιώτου

Πληροφορίες

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος Μελέτης
2014
Συνολική Επιφάνεια
26000
Επιφάνεια Οικοπέδου
2200
Διεύθυνση Έργου
Bamiyan, Αφγανιστάν

Περιγραφη

H κοιλάδα του Bamiyan προσδιορίζεται από ένα πεδίο ροών, τον άλλοτε δρόμο του μεταξιού, και ένα μοναδιαίο μέτωπο προσέλκυσης του βλέμματος, τον βράχο με τα αγάλματα του Βούδα. 

Ερχόμενοι να εδράσουμε ένα κτήριο πολιτιστικών χρήσεων στον ιδιαίτερο αυτό τόπο, θεωρήσαμε ορθό να συνθέσουμε ένα κτηριακό σύμπλεγμα που θα οργανώσει τα πεδία θέασης και κίνησης, δημιουργώντας ένα νέο βίωμα της υπάρχουσας τάξης. Το υπερυψωμένο ανάγλυφο του οικοπέδου λειτουργεί μέσα στην επίπεδη κοιλάδα σαν μια υπερυψωμένη αστική πλατεία, αναλαμβάνοντας την εξισορρόπηση μεταξύ τοπίου και κτηρίου. 

Στο οικόπεδο εντοπίζονται δυο πεδία δυνάμεων. Κατά τον άξονα βορρά-νότου δυο αντίρροπες δυνάμεις συγκλίνουν λόγω της υψομετρικής διαφοράς σε ένα πρανές, ενώ τον άξονα ανατολής –δύσης μια εγκάρσια ευθύγραμμη πορεία σχίζει το οικόπεδο και κατευθύνει το βλέμμα μέσω της κοιλάδας στο μέτωπο του βράχου με τα αγάλματα του Βούδα. 

Ακολουθώντας τη δυναμική μιας χειρονομίας κατά τον πρώτο άξονα, το έδαφος τσαλακώνεται για να δημιουργήσει ένα δεύτερο φλοιό. Εντείνοντας την υπάρχουσα φυσική λεκάνη ως υποδοχέα, o φλοιός αποκτά την έννοια της δημόσιας πλατείας και πάνω του εγκαθίσταται το σύμπλεγμα των κλειστών χώρων. 

O επισκέπτης κατηφορίζοντας κατά τον δεύτερο άξονα, ανατολής- δύσης, εστιάζει με το βλέμμα του το τοπίο με τα αγάλματα του Βούδα. Μια διαδρομή, που προσφέρει πλούσια χωρική εμπειρία, ξεκινά από τον δρόμο της πόλης και οδηγεί σε ένα κόσμο διαφορετικών επιπέδων ιστορίας, τρόπου έκφρασης και έκθεσης, για να εκτονωθεί στο σημείο όπου ξεκίνησαν όλα. Η είσοδος του κτηρίου επιλέξαμε να τοποθετηθεί στο νευραλγικό σημείο της τομής των δυο αξόνων. Από εκεί ξεκινάει ένα σενάριο εσωτερικής περιήγησης. Ο χώρος, ρευστός και πολύπλοκος, αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη, ενώ η συστροφική ανάπτυξη των επί μέρους χώρων αναγκάζει το σώμα να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση, εντείνοντας την αίσθηση της ανυπομονησίας και του απρόσμενου. 

Το κτήριο συντίθεται από βάση, κορμό και στέψη, με κριτήριο τις ανάγκες κάθε μέρους του προγράμματος. Γυαλί, σκυρόδεμα και μάρμαρο είναι τα υλικά που επιλέχθηκαν για την απλότητά τους. Το γυαλί φιλτράρει απαλά το φως, το σκυρόδεμα παρέχει την κύρια δομή του κτηρίου και αποτελεί το φόντο για τα εκθέματα, ενώ το μάρμαρο σηματοδοτεί το δάπεδο της προσωρινής έκθεσης και το γυαλί της μόνιμης.

Επόμενο Έργο
low res

Διεθνης αρχιτεκτονικος διαγωνισμος για Νεο Μουσειο Bauhaus

Γ. Αγγελής, Κ.-Ο. Δασκαλάκη, Θ. Καραχάλιος
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΕΩΣ 03/10
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο, με την ειδική προσφορά έως τη Δευτέρα 03 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της διάλεξης των Barozzi Veiga. Η προσφορά ισχύει μόνο για νέους συνδρομητές.