Διεθνης αρχιτεκτονικος διαγωνισμος για την κεντρικη πλατεια του Plovdiv στη Βουλγαρια

Αριάδνη Βοζάνη, Αντώνης Τζώρτζης, Ευτύχιος Σαββίδης

Πληροφορίες

Κατηγορία
Αστικός σχεδιασμός
Χρόνος Μελέτης
2014
Διεύθυνση Έργου
Plovdiv, Βουλγαρία

Περιγραφη

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προτείνει την εκτεταμένη ανασκαφή και αποκάλυψη του σημαντικότερου τμήματος των αρχαιολογικών ευρημάτων της ρωμαϊκής εποχής και την ενσωμάτωσή του στη σύγχρονη ζωή της πόλης ως τον κεντρικό δημόσιο χώρο της. Η χειρονομία αυτή υποστηρίζει την άποψη ότι οι αρχαιολογικοί τόποι του υποστρώματος της πόλης μπορούν, με κατάλληλο σχεδιασμό και προστασία, να αποτελούν ενεργό συστατικό του δημόσιου χώρου και χρόνου. 

Τα στοιχεία της γης, του αέρα και του νερού αποτελούν κεντρικά συστατικά στοιχεία της πρότασης, η οποία περιλαμβάνει επεμβάσεις σε διαφορετικές κλίμακες σχεδιασμού. 

Έτσι, στα ερείπια της αρχαίας πόλης οργανώνονται δύο βασικά επίπεδα: η Πλατεία του Φόρουμ (Forum Square, στη στάθμη +160,0m) και η Γραμμική Πλατεία (Linear Square στη στάθμη 161,5m). Η σύνδεσή τους με το επίπεδο της σύγχρονης πόλης, στη στάθμη +163,0m, προσφέρεται μέσω μιας ζώνης από κεκλιμένα επίπεδα και αναβαθμούς, που πλαισιώνουν περιμετρικά το ‘αρχαιολογικό πάρκο’. Το γλυπτικό αυτό πλαίσιο ‘περιγράφει’ το πολύτιμο εσωτερικό του, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν αμφιθέατρο για το κεντρικό ‘έκθεμα’. 

Για την αντιμετώπιση του κτηρίου του ταχυδρομείου της πόλης (εκτός αντικειμένου διαγωνισμού), που κυριαρχεί σήμερα στον χώρο καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα της αρχαίας αγοράς, προτείνεται η κατασκευή κατά μήκος των τριών πλευρών του μιας δεύτερης επιδερμίδας, η οποία τοποθετείται σε απόσταση αφήνοντας περιμετρικά ένα διάδρομο κίνησης. Η διάφανη επιφάνεια της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταβάλλεται ανάλογα με την ένταση του ανέμου, ενώ το βράδυ ελεγχόμενα μετατρέπει το κτήριο σε ένα φωτεινό κύβο προβολών. 

Η ευρύτερη περιοχή της πόλης, που αποτελούσε το αντικείμενο του διαγωνισμού, επιστρώνεται με το ίδιο υλικό, ως ενοποιητικό υπόβαθρο όλων των επί μέρους δημόσιων χώρων της επέμβασης: της ‘πλατείας του νερού’ στο νότιο τμήμα, της ‘πλατείας του κενού’ στο βόρειο τμήμα, ενός υποβαθμισμένου στο επίπεδο της αρχαίας αγοράς μουσειακού-εκθεσιακού χώρου, καθώς και μιας γραμμικής υπαίθριας αγοράς. 

Προτείνεται η διασύνδεση του ευρύτερου αρχαιολογικού πάρκου της πόλης και η αντιμετώπιση της διακοπής, που προκαλούν στον αρχαιολογικό περίπατο οι μεγάλες οδικές αρτηρίες, μέσω της δημιουργίας κατακόρυφων διακριτών δωματίων- κήπων, που αποτελούν στοιχεία κατακόρυφης κίνησης, σε διάφορα σημεία.

Συντελεστες

Επόμενο Έργο
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΕΩΣ 03/10
Γίνετε σταθερός αναγνώστης περιοδικών εκδόσεων με σύγχρονη επιμελητική προσέγγιση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την αρχιτεκτονική, από την Ελλάδα στον κόσμο, με την ειδική προσφορά έως τη Δευτέρα 03 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής της διάλεξης των Barozzi Veiga. Η προσφορά ισχύει μόνο για νέους συνδρομητές.